1233752539_pastitsio.jpg

 

Olen löytänyt uudelleen kirjastot. Olin ukon mukana notkumassa kirjastossa kun löysin sieltä keittokirjahyllyn. Olin jotenkin ollut siinä uskossa, että kyseisellä osastolla lojuisi vain pari homeista seitsemänkymmentäluvun kotiruokakirjaa, mutta kappas…siellähän oli vaikka mitä. Lainasin Tessa Kiroksen ”Hillasoilta oliivilehtoihin”, mistä tämäkin resepti on kotoisin. Pastitsio oli melkoisen monivaiheinen ja siksi työläs valmistaa, mutta oli vaivan arvoista. En ollut vähään aikaan maistanut mitään näin hyvää!

10 annosta

4 rkl oliiviöljyä
1 suuri sipuli hienonnettuna
2 rkl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
850 g sika-nautajauhelihaa
suolaa ja pippuria
1 laakerinlehti
1 tl kanelijauhetta
1 ¼ dl valkoviiniä (jätin pois)
400 g tomaattimurskaa
450 g pennepastaa
noin 30 g voita
½ tl kuivattua minttua
1 rkl korppujauhoja

Valkokastike:

120 g voita
125 g vehnäjauhoja
1 litra lämmintä maitoa
suolaa ja pippuria
hyppysellinen muskottipähkinää

Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi ja kullankeltaiseksi. Lisää persilja ja valkosipuli ja kypsennä hetken aikaa, ennen kuin lusikoit joukkoon jauhelihan. Paista muutama minuutti eli kunnes liha on alkanut ottaa väriä. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää laakerinlehti ja kaneli. (Kun liha on täysin kypsää, kaada joukkoon viini ja hauduta niin kauan, että se haihtuu). Kaada pannuun tomaattimurska ja pari desiä vettä ja jatka hauduttamista melko miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, eli kunnes tomaatit ovat soseutuneet. Tarkista maku ja siirrä pannu pois liedeltä.

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Keitä sillä välin pastaa suolalla maustetussa vedessä noin 2 minuuttia vähemmän aikaa, mitä paketin kyljessä sanotaan. Valuta kovahkoksi jäänyt pasta lävikössä ja kaada kulhoon. Lisää joukkoon voi ja minttu. Sekoita hyvin ja lusikoi puolet pastasta tilavan uunivuoan pohjalle (esim. soikea vuoka, joka on 35 cm pitkä, 24 cm leveä ja 5 cm korkea). Levitä jauhelihaseos tasaiseksi kerrokseksi pastan päälle ja lisää päällimmäiseksi loput pastasta. Painele kerrokset tiiviiksi puukauhalla.

Sulata voi kattilassa. Sekoita voisulaan jauhot ja kuumenna muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Ryhdy sitten vatkaamaan joukkoon lämmintä maitoa. Jotta vältyt paakuilta ja pohjaan palamiselta, toimi ripeästi: vatkaa toisella kädellä ja kaada maitoa toisella. Kun kastike on tasaista ja sopivan sakeaa, lisää suolaa, pippuria ja muskottipähkinää.

Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia ja sekoita ahkerasti. Tavoitteena on paksu ja tasainen kastike, joka kaadetaan uunivuokaan pasta- ja jauhelihakerrosten päälle niin, että ne peittyvät kokonaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja paista uunissa 30-40 minuuttia, eli kunnes pinta on muuttunut paikoin kullanruskeaksi. Anna paistoksen jäähtyä hetken aika ennen kun leikkaat sen annoksiksi.