1645748.jpg

Tässä heti ensimmäinen kokeilu uudesta "a piece of cake" -kirjasta. Ollaan nyt rehellisiä, helppoa ei ollut…joko ruotsalaisilla on ihan eri käsitys siitä, mikä on 24 cm irtopohjavuoka tai sitten täällä ei vain osata. Jälkimmäinen osuu varmasti lähemmäksi totuutta :D Taikina oli ihan liian pieni ja sitä oli rasvaisen rakenteen vuoksi äärettömän vaikeaa kaulita. Jouduin pyytämään ukkoa apuun ja yhdessä yritettiin kaulia taikinaa ja nostella se ehjänä vuokaan…ei onnistunut.

 

Loppujen lopuksi tein piirakan keraamiseen piirakkavuokaan, joka oli halkaisijaltaan 30 cm. No, kansitaikinaa oli tietysti liian vähän, joten taikinaa täytyi hieman jatkaa ennen kuin päästiin taas nelin käsin kippaamaan sitä koko komeuden päälle. Suosittelen siis vahvasti tekemään tupla-annoksen pohjasta, silläkin uhalla, että vähän jäisi yli :) Jos tekee taikinamäärän ohjeen mukaan, omenoiden määrää kannattaa karsia. Kaikesta säädöstä huolimatta, piirakka oli oikein hyvää :) Lämmin omenapiirakka on toki oma juttunsa, mutta erityisen hyvää tämä oli oltuaan päivän, pari jääkaapissa.

 

Tässä siis ohje tuplataikinalla, suosittelen keraamista piirakkavuokaa.

 

Pohja

 

300 g kylmää voita
8 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
2 munaa
1 rkl kylmää vettä

 

Nypi yhteen voi, vehnäjauhot ja tomusokeri. Lisää muna ja vesi ja sekoita työstä taikinaksi. Kelmuta taikina ja anna sen olla jääkaapissa vähintään ½ tuntia.

 

Täyte

 

12 isoa granny smith-omenaa
1 sitruunan mehu
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä

 

Muna ja maitoa voitelemiseen

 

Aseta uuni 180 asteeseen. Kuori omenat ja poista niiden kodat. Pilko omenat lohkoiksi ja laita ne saman tien kulhoon. Lisää sitruunamehu ja sekoita. Paista omenat pannulla kahdessa erässä voin, sokerin ja mausteiden kanssa niin, että ne pehmenevät hieman. Aseta sivuun ja anna jäähtyä.

 

Jaa murotaikina kahteen osaan, toinen saa olla hieman toista suurempi. Aseta suurempi osa jauhotetulle pöydälle ja kauli se hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi. Rullaa taikina kaulimelle ja rullaa taikina pois kaulimelta piirakkavuokaan. Asettele taikina vuoan pohjalle ja anna ylijäävän taikinan
roikkua vuoan reunojen yli.

 

Täytä vuoka paistetuilla omenoilla. Kauli taikinan pienempi osa ympyräksi ja voitele kannen pohja muna-maitoseoksella.  Menettele samoin kuin pohjan kanssa asettaessasi taikinan piirakan kanneksi. Nypi kansi ja pohjan reunat toisiinsa kiinni ja leikkaa ylijäävä taikina pois. Voitele nyt kannen päällinen munamaidolla. Leikkaa pintaan pieniä viiltoja ja paista uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa piirakka vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa :)