1310260.jpg

Miekkonen leipoi eilen illalla aamupalaksi sämpylöitä. Ollaan todettu tämä Jamie Oliverin "perusleipä"-ohje parhaaksi sämpyläreseptiksi. Ehkäpä johtuu perusteellisesta nostattamisesta ja vaivaamisesta... ja tilkasta hunajaa :)

 

50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 rkl hunajaa, siirappia tai sokeria
5 dl kädenlämpöistä vettä
12-13 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja (mies käytti sämpyläjauhoja)
2-3 tl suolaa
jauhoja alustamiseen

 

Liuota hiiva sekä hunaja, siirappi tai sokeri puoleen vesimäärään. Kaada jauhot ja suola suureksi
keoksi puhtaalle työpöydälle tai suureen kulhoon. Tee keskelle kekoa syvä kolo ja kaada siihen hiiva-hunajavesiseos. Käytä toisen käden sormiasi vispilänä ja pyörittele, jotta jauhot ja vesi
sekoittuvat. Jatka, kunnes kaikki neste on sekoittunut jauhoihin. Lisää loput vedestä ja jatka
edelleen, kunnes saat löysähkön taikinan.

 

Pyörittele, painele ja taittele taikinaa viiden minuutin ajan. Mitä enemmän vaivaat, sitä enemmän siihen muodostuu sitkoa, joka tekee leivän rakenteesta hyvän. Jos taikina tarttuu käsiisi, ota vähän
jauhoja ja hiero käsiäsi yhteen.

 

Jauhota molemmat kätesi kunnolla ja vähän taikinan pintaakin. Leivo taikinasta pyöreähkö pallo.
Nosta se leivinpaperille uunipellille. Tee taikinan pintaan syviä viiltoja, jotta se pääsee nousemaan
hyvin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Nostattaminen kestää noin 40 minuuttia.

 

Kun taikina on kohonnut, poista siitä ilmakuplat paiskomalla ja mäiskimällä sitä noin minuutin. (Mies on keksinyt tästä oikean stressinhallintakeinon…). Sen jälkeen voit leipoa taikinasta millaisia leipiä haluat. Anna leipien kohota taas kaksinkertaisiksi.

 

Kun leivät ovat kohonneet, työnnä pelti varovasti uuniin, äläkä läimäytä luukkua kiinni. Paista 225 asteessa noin 10-20 minuuttia sämpylöiden/leipien koosta riippuen.