1277697.jpg

Eilen meillä juhlistettiin rakkaan ystävän ja naapurin synttäreitä iltanaposteltavan merkeissä.
 Tarjolla oli aiemmin kokeiltua välimeren perunasalaattia, espanjalaisia lihapyöryköitä ja itse tehtyä patonkia. Niin ja alkumaljaksi oli bellinit ja lisänä karkkia, kuinkas muutenkaan. Iki-ihanat toiset naapurimme hoitivat makean puolen ja tekivät maukkaan marjaisan kakun.

Patongit (2 kpl, me tehtiin neljä lyhyempää):

25 g hiivaa
1 kg vehnäjauhoja
1 tl sokeria
2 tl suolaa
2-3 rkl öljyä
6-7 dl jääkylmää vettä

Murenna hiiva jauhoihin. Lisää sokeri ja suola. Sekoita öljy veteen ja kaada jauhoseokseen. Sekoita nopeasti. Peitä kulho muovilla ja anna taikinan kohota työpyödällä tai vähän
viileämmässä paikassa 6-16 tuntia.

Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahtia. Taikinaa ei saa vaivata. Muotoile siitä kaksi pitkää, kapeaa leipää ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 30-60 min.

Lämmitä sillä välin uuni 250 asteiseksi. Paista patonkeja uunin toiseksi alimmassa tasossa 10 min. Pane sitten uunin pohjalle pieni vuoka, jossa on vettä ja käännä termostaatti 180 asteeseen. Jatka paistamista noin 30 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Espanjalaiset lihapyörykät (4 annosta, me teimme  tuplana):

0,75 dl korppujauhoja
1 dl vettä
1 kananmuna
0,5 dl persiljaa hienonnettuna
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
0,5 tl mustapippuria
400 g jauhelihaa

Kastike:
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 paprika
1 tlk tomaattimurskaa
2 tl paprikajauhetta

Imeytä korppujauhot veteen ja lisää kulhoon kananmuna, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi. Paista lihapullat pannulla.

Valmista kastike. Kuumenna öljy pannulla. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipulin kynnet. Paista kevyesti. Lisää pilkottu paprika ja tomaattimurska. Nosta pyörykät kastikkeeseen ja anna hautua 15-20 minuuttia.

Bellini:

2 osaa persikkanektaria
6 osaa italialaista kuohuviiniä