2204977.jpg


Meillä on oman joulun vietto vielä hieman hakusessa, ehkä osin siitäkin syystä että meillä ei ole lapsia. Ensimmäisenä yhteisenä jouluna meillä oli kinkku, laatikot ja rosolli ym. oheissälä. Seuraavana oli enää kinkku ja rosolli. Sitten kinkun tilalle tuli kalkkunaa ja perinteiset jouluruuat vaihtuivat hieman erilaisiin kokeiluihin. Nyt jouluna meillä ei ollut jouluruokia ollenkaan, jos riisipuuroa ei lasketa. Syömme yleensä aattona vanhempieni luona ja tapanina appivanhemmilla, joten ajattelimme, että jouluruokaa saisi tarpeeksi. Näin jälkeenpäin on kyllä myönnettävä, että olisi se maistunut useamminkin kuin kahdesti…ehkä se totaalinen ähky kinkkuun ja laatikoihin on vain erottamaton osa joulua! No, tämä joulu oli tällainen ja joulupäivänä teimme burgundin pataa :)

 

400-500 g luutonta naudan lapaa tai paistia

1 rkl öljyä

1-2 rkl margariinia

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl vettä

2 dl punaviiniä

1 lihaliemikuutio

200 g pikkusipuleita

1-2 valkosipulinkynttä

1-2 laakerinlehteä

¾ tl timjamia

1 tl suolaa

1/3 tl jauhettua mustapippuria

ripaus cayennenpippuria

3 porkkanaa

1 purjo

400 g kokonaisia säilöttyjä herkkusieniä

 

Leikkaa liha 3-4 cm:n palasiksi. Ruskista palat kuumassa öljyn ja margariinin seoksessa pienissä erissä paistinpannussa. Nosta ruskistuneet lihapalat kattilaan ja sekoita niihin vehnäjauhot. Lisää vesi pannun kautta, jotta kaikki aromiaineet tulevat mukaan.

 

Lisää pataan punaviini, liemikuutio ja sipulit sekä hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Keitä vähäisellä lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä.

 

Kuori porkkanat ja puhdista purjo. Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja purjo palasiksi. Lisää pataan porkkanaviipaleet ja vähän myöhemmin purjo sekä herkkusienet. Hauduta vielä 20-30 minuuttia. Tarjoa padan kanssa keitettyjä perunoita tai riisiä.