2188382.jpg

Tein joulupöytään puolukkaisen jouluhalon ja siitä mieleeni muistui, että olin tehnyt tällaisenkin kakun kerran. Muistaakseni kyseessä oli isäinpäivä ja unohdin ottaa vanhemmille oman kameran. Kuva olikin siis äidin kamerassa ja sen takia on jäänyt tämä herkku päivittämättä. Oma kamera tai ei, kuvista huomaa aina, onko ne otettu vanhempien luona vai omassa kotonani. Sen verran tunnelmallisempi valaistus on isän ja äidin hirsitalossa :)

 Kakku oli varmaankin 6 tai 7 munan pohjalla ja täyte löytyi Kinuskikissalta. Päällä on kinuskikuorrute ja kermavaahtoa sekä marsipaanista tehdyt tomusokerissa pyöräytetyt puolukat.  

Täyte:

4 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
100 g tuorejuustoa
2 liivatelehteä
¼ dl vettä
75-100 g sokeroimattomia puolukoita

Laita puolet kermasta (2 dl) kattilaan yhdessä fariinisokerin kanssa. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa). Kastikkeen on hyvä olla täysin kylmää - laita tarvittaessa vielä hetkeksi jääkaappiin (kastikkeen voi hyvin tehdä jääkaappiin jo etukäteen valmiiksi).

Vaahdota toinen puolikas kermasta (2 dl). Sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmää kinuskikastiketta sähkövatkaimella täydellä teholla, kunnes kastike on selvästi paksuuntunut. Seuraa tilannetta: lopeta vatkaaminen, jos kastikkeen rakenne muuttuu rakeiseksi. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen. Kaada neljäsosa täytteestä vuokaan kostutetun pohjan päälle, ripottele pinnalle puolukat ja peitä ne kolmasosalla täytteestä. Tee samoin toisen kerroksen kanssa. Hyydytä jääkaapissa.

Kinuskikuorrute:

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpöä keskiteholle (esim. asteikolla 1-12 kohtaan 6-7) ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 20 minuutin ajan. Kinuskin valmiuden voi testata pudottamalla pisaran kylmään veteen ja kaatamalla veden pois. Jos kinuski ei lähde veden mukaan, se on valmista.

Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.