2047989.jpg

Söin moussakaa ensimmäisen kerran lapsena lomalla Kreikassa. Luulin kai saaneeni eteeni lasagnea eikä munakoiso ollut kovin mieluisa yllätys. Aika pitkään munakoiso olikin kaukana suosikkilistalta, vaikka silloin tällöin olen yrittänyt antaa sille uuden mahdollisuuden. Ruokatorstain moussakaresepti vaikutti kuitenkin sellaiselta, että se ei voisi epäonnistua ja kappas, hyväähän se oli :)

 

3 munakoisoa (800-900 g)
suolaa

 

Jauhelihakastike:

 

400 g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk tomaattipyreetä
½ dl punaviiniä (käytin lihalientä)
(vettä)
suolaa
mustapippuria
¼ tl kanelia

 

Valkokastike:

 

40 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
150 g juustoraastetta
1 kananmuna
suolaa

 

Vuoan pohjalle ja pinnalle korppujauhoja

 

Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja jätä "itkemään" noin puoleksi tunniksi. Pyyhi neste talouspaperilla ja lado viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Pidä 175-asteisessa uunissa, kunnes viipaleet ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.

 

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Kuullota ne kattilassa kuumassa öljyssä. Laita joukkoon jauheliha ja anna ruskistua. Lisää kattilaan tomaattimurska, -pyree, viini (lihaliemi) ja mausteet.
Kypsennä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. (Lisää tarvittaessa hieman vettä.)

 

Tee sitten valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot sekoittaen. Lisää hetken kuluttua maito koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on saostunut. Sekoita kastikkeeseen noin 100 g juustoraastetta ja mausta suolalla. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon vielä kananmuna.

 

Aloita moussakan valmistaminen ripottelemalla voidellun vuoan pohjalle korppujauhoja niin paljon, että se peittyy. Kaada pohjalle kerron valkokastiketta. Laita sitten vuorotellen munakoisoviipaleita, jauhelihakastiketta ja hieman juustoraastetta, kunnes ainekset loppuvat.

Kaada lopuksi päälle valkokastike ja ripottele pinnalle vielä korppujauhoja. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna moussakan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.